Mental stimuleringFor at en hund skal være tilfreds trenger den å bli stimulert både fysisk og mentalt. Vi er ofte gode til å stimulere hundene våre fysisk, men glemmer kanskje litt den mentale biten. Å bruke hodet er viktig for en god psykisk helse, og det er mange måter vi kan tilrettelegge for dette i hverdagen. 
Både under og overstimulering av hunden kan føre til problematferder i hverdagen, så det er viktig å tilrettelegge for en passelig mengde fysisk, kognitiv og emosjonell stimuli.

Hva kan vi gjøre for å stimulere hundene mentalt?

-Beriket miljø
Hunder har en medfødt nysgjerrighet som vi ønsker å beholde. Det å utforske nye objekter bidrar til å øke mestring og selvtillit, i tillegg til å stimulere hundene mentalt.
Slik gjør du for å lage et "beriket miljø" til hunden:
Finn mellom 3 og 10 gjenstander som hunden kan utforske, der den får brukt alle sansene. Eksempler kan være en plastpose som rasler, en skål med vann og noen dråper kjøttkraft, barneleker i sterke farger, en hårball fra et annet dyr, eller et teppe som nabokatten har ligget på.
Legg gjenstandene utover et egnet sted, og la hunden fritt utforske dette til den er ferdig (5-15 minutter). Ikke lokke, belønne eller forstyrr hunden på noe vis, men la den undersøke alt selv. Gjøres kun under tilsyn.

-Nesearbeid
Hundene har en fantastisk velutviklet nese, og trives ofte godt med å bruke nesen i aktiviteter. Dette kan legges opp både enkelt og avansert. En svært enkel øvelse kan være å kaste godbiter eller tørrfor utover plenen, og la hunden finne disse. Du kan for eksempel ta 1/3 av hundens middag, og la den finne dette i stedet for å servere alt fra skål. Husk at alt nesearbeid er krevende, og at det kan være svært frustrerende for hunden å jobbe dersom den er sulten. Pass derfor alltid på at hunden har spist en del av maten sin før man begynner med dette.

-Utforske nye steder
Det å gå på oppdagelsesferd sammen kan være en fin aktivitet for både hund og eier. Finn et sted der hunden din ikke er så kjent, men tilrettelegg stedene så du vet at hunden din takler det. Ha på en god sele og et langt bånd, og la hunden få snuse og utforske i fred uten å bli avbrutt. Å bruke nesen er en god mental stimulering, og er samtidig stressreduserende.

-Problemløsningsoppgaver
Å la hunden jobbe med oppgaver innen problemløsning kan bidra til at hunden opplever mestring og tilfredsstillelse. Tilrettelegg så hunden mestrer, og unngå unødig frustrasjon. Eksempel på problemløsningsoppgaver kan være å legge godbiter inne i en tom dorull som man bretter igjen endene på, setter plastkopper opp ned med godbiter under, legger godbiter inni en tom brusflaske osv. Her er det bare fantasien som setter grenser. La gjerne hunden få bryne seg, men pass på at den ikke er veldig sulten, og at oppgavenes vanskelighetsgrad tilrettelegges for hvert enkelt individ. 

Hva har du gjort for å berike hundens liv i dag?

lagt til handlevogn