Miljøtrening og sosialisering

For å få hunder som er trygge på seg selv, omgivelsene og andre individer er det svært viktig å jobbe med miljøtrening og sosialisering fra ung alder. Mye av atferdsproblemene vi ser hos hunder grunner i at denne jobben ikke har blitt gjort tilstrekkelig. Dette kan gi store utfordringer i hverdagen både hos hund og eier.

I valpens første leveuker er de naturlig mer nysgjerrige, og mindre redde. Det er i denne tiden viktig at de får oppleve nye steder, personer og andre dyr i korte økter tilpasset hvert individ. Søvn og hvile mellom opplevelsene er vel så viktig, slik at hunden ikke blir overstimulert. Valper og unghunder har generelt svært lite vindu for hvor lenge de orker å oppleve nye ting om gangen, og det burde derfor gjøres i få minutter om gangen. 

Dersom du har en voksen hund som ikke har fått tilstrekkelig miljøtrening eller sosialisering, så er det likevel aldri for sent å jobbe med. Gradvis tilnærming til det hunden er skeptisk for er nøkkelen for å lykkes med dette. Arbeid i flere korte økter, og pass på at hunden hele tiden har kontroll over situasjonen. Dersom man presser hunden i situasjoner der den er redd, vil man i de fleste tilfeller gjøre vondt verre. 

Vil du vite mer om hvordan man kan gjenkjenne frykt og ubehag hos hunden? Da anbefaler jeg blant annet bøkene kjøpt ved å trykke her eller her!

lagt til handlevogn